Nyakunkon a március 15-e!!!

GYAKORI KÉRDÉSEK AZ ÚJ PTK. SZERINTI MÓDOSÍTÁSOKKAL KAPCSOLATOSAN

Meddig kell az új Ptk. előírásainak megfeleltetni a létesítő okiratot?

A civil szervezetek számára előírt létesítő okirat kötelező módosításának határideje 2016. március 15., tehát legkésőbb 2016. március 14-ig kell változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az aktuális bíróságon.

Mely dokumentumokat kell még csatolnunk a módosított okirat mellett?

Csatolni kell a módosított létesítő okiratot, a bíróság oldalán található változásbejegyzési kérelmet, és a hozzá tartozó mellékleteket. Alapítvány esetében az alapító jogosult a módosításra. Egyesület esetében a közgyűlésnek kell elfogadni az alapszabály-módosítást. Mindezt jegyzőkönyvben kell rögzíteni, melynek tartalmaznia kell, hogy az alapszabályban mit változtattak meg, a közgyűlés dátumát és a képviselő aláírását. Valamint ehhez mellékelni kell a jelenléti ívet is. Ha más változás is történik (pl. székhelyváltozás, tagváltozás) az ehhez kapcsolódó megváltozott dokumentumokat is csatolni kell.

A változásbejegyzés iránti kérelemben minden oldalt ki kell töltenünk?

Nem szükséges, csak azokat kell, amiket a változás érint.

Akkor is meg kell tennünk az alapító okirat-módosítást, ha csak az új törvényi hivatkozásokkal egészítenénk ki, de más változás nem történt évek óta?

Igen, minden olyan civil szervezetnek módosítani kell az alapszabályát, amely 2014. március 15. óta nem módosított. Ennek az az oka, hogy rengeteg új szabály van az új PTK-ban, amit a régi alapszabályok egészen biztosan nem tartalmazhatnak.

Mely részeket kell kitöltetünk a változásbejegyzési kérelemben ez esetben?

Ekkor a változásbejegyzési kérelemnek mindösszesen az „A”, „B” „C1” (létesítő okirat módosításának kelte) „M1” és „K” kérelem nevű oldalait kell kitölteni.

Lehet-e teljesen új alapszabályt írni és a régire csak hivatkozni, amikor a régi alapszabály már nagyon sok helyen nem felel meg a jogszabályoknak?

Természetesen van arra lehetőség, hogy teljesen új alapszabály kerüljön elfogadásra, és a régi pedig hatályon kívül helyezésre, amikor a régi alapszabály már nagyon sok helyen nem felel meg a jogszabályoknak, és egyszerűbb újat elfogadni.

Jeleznem kell a módosított létesítő okiratban a megváltoztatott szövegeket?

Kötelező megjelölni, hogy az okirat mely része változott, pl. dőlten vagy vastagon szedett betűvel kiemelve a megváltozott részeket.

Ki adhatja be a kérelmet?

A szervezet képviselője (vagy annak meghatalmazottja) adhatja be a kérelmet.

Elektronikus vagy papír alapon nyújthatunk be változásbejegyzés iránti kérelmet?

Ha a szervezet jogi képviselő nélkül jár el, vagy ha nem közhasznú, akkor lehet papír alapon is (a számítógéppel kitöltött valamint a kézzel írott forma is megfelelő). Elektronikusan mindenképpen lehet.

Kérdésével forduljon a Heves Megyei CIC munkatársaihoz!

E-mail: normaalapitvany@gmail.com