Hírlevél

Feliratkozom az alábbi hírlevélre:

Kérjük, feliratkozás után ellenőrizze a levélszemét (spam) mappáját is, előfordulhat, hogy a megerősítő levél oda érkezik.

Támogatóink

      
v h k sze cs p szo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

 


Hamarosan kiírásra keülnek a NEA pályázatok


Megjelent a Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatos változások hivatalos állásfoglalása

A legjelentősebb módosítások összefoglalóját alább olvashatják:
- Az értelmező rendelkezések pontosítása, és kibővítése, a működési támogatás és a normatív támogatás fogalmának elkülönítése, valamint az egyéb forrás és a saját forrás pontos meghatározása a pályázók számára nyújt segítséget, csökkentve a beérkező pályázatok formai vizsgálata során történő elutasítás kockázatát.
- Az együttesen benyújtott támogatási igény esetén azok a hazai civil szervezetek, melyek határon túli társpályázóval közösen nyújtanak be pályázatot, már önállóan is nyújthatnak be támogatási igényt.
- A működési célú pályázatok esetén nyújtandó támogatások összeghatárának módosítása - a 250 000 forintos alsó határ 100 000 forintra csökkentése -, valamint a támogatási összeg és a támogatási igény arányának változása (a támogatás összege nem lehet kisebb a civil szervezet által igényelt összeg egyharmadánál) a támogatások eloszlási rendszerét, lehetőségeit bővíti.
- A pénzügyi, illetve a szakmai beszámolóban megállapított hiba vagy hiányosság esetén alkalmazott eljárások elkülönítése, az egyes eljárások külön szabályozása hatékonyabb, gyorsabb hiánypótlási szakaszt eredményez a pályázók beszámolási folyamatában.

Az 5/2012. (II.16.) KIM rendelet módosításáról itt olvashat bővebben.

Forrás: Magyar Közlöny

 


A jogi tanácsadás átmenetileg szünetel


Kedves partnereink ebben az évben a Civil Információs Centrum jogi tanácsadója már nem fogad ügyfeleket. Nyomtatványok és általános kérdésekkel továbbra is nyugadtan forduljanak munkatársainkhoz az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Telefon:+36 36 420-660

E-mail:normaalapitvany@gmail.com


 Nagy siker a lejárt termékeket árusító üzlet Dániában


2016. elején nyílt meg Koppenhágában az a bolt, ahol csak olyan termékeket lehet kapni, amelyek már lejárt szavatosságúak, természetesen féláron. Az üzlet bevételét a tulajdonosok jótékonysági célra fordítják.

A Wefood árukészletét lehetetlen előre megjósolni, hiszen a helyi boltok és az élelmiszergyártók felajánlásai változóak az önkéntesek által megvizsgált termékek szavatossági idejétől függően.

A kezdeményezés mégis olyannyira sikeres, hogy idén novemberben már a második üzletet kellett megnyitni, annyira nagy volt rá az igény a kereskedők és a vásárlók részéről is.

Sajnos a világ egyik felén az élelmiszerek pazarlása, másik helyén az éhezés okoz problémákat, így a dán ötlet nem az első, amely ezen gondokon szeretne segíteni. Franciaországban törvényjavaslatot terveznek a lejáró élelmiszerek jótékonysági célra történő felajánlásáról, Ausztriában kenyérautomatából lehet kapni az előző napról megmaradt péksüteményeket olcsóbban, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig már kidobásra szánt, de még felhasználható alapanyagokból készítenek ételeket.

Magyarországon is vannak hasonló kezdeményezések arra, hogy az ételek jó helyre kerüljenek: Magyar Élelmiszerbank Egyesület programjai, Redinner nevű applikáció melyben kedvezményesen lehet az éttermekből a nap végén ételt venni, adománydobozok tartós élelmiszereket gyűjtve szerte az országban, stb.

Az utóbbi hatására 2016. októberében Eger egyik legforgalmasabb helyén, a Katona téren állítottunk fel egy adománydobozt.

A doboz arra hivatott, hogy jóérzésű emberek tartós élelmiszert tegyenek bele a rászorulók számára.Ezúton arra kérünk minden jóérzésű embert, hogy amennyiben arra jár, vásárol a piacon, boltban, pékségben, kerüljön 1-2 termékkel több a kosárba és kifelé jövet a dobozba, hiszen sokan már nagyon várják, hogy kivehessék, és legyen mit enniük aznap!

Köszönjük a segítséget!

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu


Adománydoboz a Gárdonyi téren is!


A Round Table Hungary 3-as asztalával közösen elhatároztuk, hogy adománygyűjtő akciót szervezünk az egri karácsonyi vásáron. Az ünnepek közeledtével még szükségesebb az emberek segítsége, hiszen sokan vannak, akik a szeretet ünnepét hidegben, éhesen és ajándék nélkül töltik.
December 8-10 között a 16-os faháznál, egy ideiglenesen elhelyezett adománydobozba gyűjtjük az adományokat. A 3 napos akció keretein belül nemcsak az emberek, hanem az Egri Menhely kisállatai is várják a segítséget.

Köszönjük!

 


A Heves Megyei Önkéntes Kerekasztal legújabb kezdeméynezése most az általános iskolásokat hívja önkénteskedni


 

 


Létesítő okirat módosítás


 Az egyesületek és az alapítványok 2017. március 15. napját követően csak az új Ptk. rendelkezéseinek megfelelő létesítő okirat alapján és a Ptk. rendelkezéseinek megfelelően működhetnek.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésekor, vagyis 2014. március 15.-én a nyilvántartásba bejegyzett, illetve bejegyzés alatt álló civil szervezetek a törvény hatálybalépését követő első létesítő okirat módosítással egyidejűleg kötelesek a létesítő okiratuknak mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a hatályos Ptk. szabályainak.

A civil szervezetek nyilvántartásba vételét és a nyilvántartás vezetését a bíróság, megyénkben az Egri Törvényszék végzi. A megyénkben nyilvántartott civil szervezetek egyharmada helyezkedett az új jogszabály hatálya alá. A változás, vagyis a létesítő okirat módosítására vonatkozó kötelezettség Heves megyében így jelenleg mintegy 3000 civil szervezetet - egyesületet, sportegyesületet, szövetséget, klubot, vadásztársaságot, polgárőrséget, alapítványt - érint. 

Ezek a szervezetek 2017. március 15-ét követően a korábbi jogszabályoknak megfelelő alapszabállyal nem működhetnek jogszerűen.

A határidő lejárta előtti időszak ügydömpingjének elkerülhetősége miatt felhívjuk a civil szervezetek figyelmét az alábbiak szerinti módosítási kötelezettségre és arra, hogy változásbejegyzési kérelmeiket folyamatosan előterjeszthetik az Egri Törvényszéken.

Amennyiben kérdése van a létesítő okirat módosítással kapcsolatban, kérem bizalommal forduljon a Heves megyei CIC munkatársaihoz.

E-mail: normaalapitvany@gmail.com

Telefon: +36 36 420-660

Print Friendly, PDF & Email