Jogi tanácsadás

A Polgári Törvénykönyv és a civil törvény civileket érintő rendelkezéseiről és változásairól, a létesítő okirat módosításához kapcsolódó ügyekről, aktualitásokról kaphatnak tájékoztatást.

A rendezvényen való részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött, melyet a normaalapitvany@gmail.com email címen tehetnek meg.

A civil szervezetek beszámolójának sarkalatos pontjai

A civil szervezetek az évzárás tekintetében is több ponton eltérő jogszabályi környezettel rendelkeznek a normál cégekhez képest. Több törvény és rendelet is érinti mind a számvitelt, mind pedig az egyéb évzáráshoz kapcsolódó teendőket. A számviteli és könyvviteli teendőket és fontos tudnivalókat a linkelt cikkben olvashatják:

A 2018-as adózásról

Az egyesületek, alapítványok (civil szervezetek), köztestületek, közalapítványok (mind együtt: nonprofit szervezetek) alapítására, működésére vonatkozó legfontosabb szabályokat a Ptk. és az Ectv. határozza meg.

A törvényszéken történő nyilvántartásba vétellel, ezen nyilvántartásba vétel napjával válnak jogi személlyé. E szervezetek is az egyes adókötelezettségekről rendelkező adótörvények hatálya alá tartozó adózók, a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodók.

A teljes tájékoztató a NAV oldalán található, de innen is letölthető (2018-as füzet):

AZ IPARMŰVÉSZET KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

Az Iparművészet Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet a 2018. évi szakmai tevékenységek fejlesztése és megújítása céljából. Hazai iparművészek külföldi alkotótelepeken, alkotóműhelyekben és szimpóziumokon való részvételére, valamint külföldi iparművészek magyar szakmai fórumokon való szereplésére, kurzus vezetésére az iparművészet területén.

Pályázati határidő: 2018. február 19.

További információ: