Az eddigi szabályozás szerint a civil szervezeteknek 2017. március 15-ig kellett megfeleltetni létesítő okiratukat az új Ptk. (2013. évi V. törvény) rendelkezéseinek. Azonban ezt a határidőt 2017. január 1-jével, a törvény módosításával teljesen eltörölték (2016. évi CLXXIX. törvény). Ez nem jelenti azt, hogy nem kell azokat a létesítő okiratokat módosítani, amelyeké még eddig nem történt meg, hanem legkésőbb akkor kell az alapító okiratokat/alapszabályokat a Ptk. rendelkezései szerint megváltoztatni, amikor egyéb okból is szükséges lesz a létesítő okirat módosítása.

Mivel a törvény változott, azok a szervezetek sem lehetnek nyugodtak, akik már megfeleltették létesítő okiratukat az új törvényeknek, hiszen nem csak a Ptk, hanem a Civil törvény (2011. évi CLXXV. törvény) és a Civil eljárási törvény (2011. évi CLXXXI. törvény) is változott, 2017. március 1-jétől.
A legfontosabb változás, hogy a változásbejegyzési kérelem 60 napon belül történő bejelentésének elmulasztása esetén pénzbírsággal sújthatja a szervezetet a Törvényszék, ennek összege a 10.000 Ft-tól akár a 900.000 Ft-ig is terjedhet. Ugyanez érvényes a beszámolók benyújtásának elmaradásakor is, itt 1 éven belül kell ezt pótolni, máskülönben szintén bírságra számíthat a szervezet.

Szintén a változásbejegyzési eljárásokhoz kapcsolódó módosulás, hogy egyesületek esetében már nem kell tagjegyzéket csatolni a kérelemhez.
Új elem az is a törvényekben, hogy a bíróság csak egy alkalommal adhat hiánypótlást. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a változásbejegyzési eljárás a sokszori, hiánypótlások miatt akár évekig húzódjon. Ez után a változásbejegyzési kérelemnek helyt adó végzés esetében fellebbezésnek nincs már helye, azonnal jogerőssé válik. Ugyanez lesz érvényes a bíróság nyilvántartásba vételt és a közhasznú nyilvántartásba vételt elrendelő végzések esetén is.
A módosított törvények megfogalmaznak olyan új elemeket is, melyek szerint a szervezeteknek működniük kell. Főleg az egyesületek esetében fordulhat elő, hogy az alapszabályukat esetleg újra módosítani kell majd a Ptk. változásai miatt. Általában azt rögzítik, hogy melyek azok a szabályok, amelyektől nem lehet eltérni. Az  egyesület céljának, létesítő okiratának módosításához, az egyesület egyesüléséhez és szétválásához a közgyűlés háromnegyedes szótöbbséggel hozott határozata szükséges. Határozatképtelenség esetén a közgyűlés érvénytelen, az eddigi szabályozásoktól eltérően leghamarabb 3 nappal később lehet megismételt közgyűlést tartani, legkésőbb 15 nap múlva. Ennek az időpontját is rögzíteni kell a meghívóban. Már nem kötelező a tagdíj meghatározása az alapszabályban, viszont új elem, hogy minden esetben bele kell foglalni, hogy alkalmaz-e az egyesület a szervezetből való kizárást, és ha igen, milyen esetek fennállása esetén.

Összességében tehát a módosítások kedvezőbbek a civil szervezetek részére. Hiába törölték el a határidőt, mégis érdemes átnézni a létesítő okiratunkat, és minél hamarabb módosítani azt, amennyiben szükséges, hiszen sok kellemetlenségük származhat abból, ha még a régi Ptk. szerint működnek, az esetleges pénzbírságról nem is beszélve. A régi törvényi hivatkozásokkal működő egyesületek és alapítványok esetében sokaknak már le is járt a képviselők mandátuma, így mindenképpen tisztújítást és létesítő okirat módosítást is végre kell hajtaniuk, máskülönben számolhatnak a bírsággal.

Forrás:birosag.hu; net.jogtar.hu (2011. évi CLXXV. törvény); net.jogtar.hu (2011. évi CLXXXI. törvény,eljárási szabályok); net.jogtar.hu (2013. évi V. törvény (Ptk.)

Hír aktualitása:
hétfő, 2017, március 13